Reč je o rusko-srpskoj koprodukciji u režiji Andreja Volgina u kojem igraju Miloš Biković, Goša Kucenko, Anton Pampušni, Milena Radulović, Gojko Mitić, Aleksandar Radojičić, Miodrag Radonjić, kao i drugi popularni ruski i srpski glumci. Tema filma je zauzimanje aerodroma Slatina u Prištini, važnog uporišta NATO-a, koje su, u jurišnom maršu dugom 600 kilometara, izvršile ruske specijalne jedinice iz mirovnog bataljona iz Bosne.

Ovaj film je o prekretnici jedne zemlje i sudbini pravih heroja.
1999 godina. NATO bombarduje Srbiju i ostavlja na milost i nemilost pokrajinu Kosovo albanskim terorističkim grupama. Rusiji se daje sramno mala uloga u rešavanju kosovskog sukoba, a aerodrom Slatina pada pod kontrolu Smuka – komandanta albanske terorističke grupe.
Ruski izviđači Andrej Šatalov i Bek Ethoev, po uputstvima vojnog rukovodstva dobijaju zadatak da sa malim odredom sprovedu smelu operaciju zauzimanja aerodroma Slatina. Sve sile koje su uključene u sukob su u nedoumici, niko ne može da razume pod čijom kontrolom je aerodrom – važna strateška tačka za NATO. Iz Bosne na Kosovo u 600 kilometara desantni marš se ustremio ruski desantni bataljon. Njihov glavni prioritet je da zadrže aerodrom do dolaska naših mirovnjaka.
Vreme se meri minutima i sve je protiv naših heroja , ali udruženim snagama Rusi i Srbi mogu da obave ovaj neverovatan poduhvat. Rusija je posle “perestrojske euforije” shvatila da ima svoje interese, koje ne može da ne brani. Počela je nova epoha.