Snimanje najznačajnijih scena filma „Vratiće se Zone“, nastavka filma o Zoni Zamfirovoj, počinje 26.avgusta i biće sniman narednih sedam dana u Vranju, a premijera filma zakazana je za 24. januar iduće godine u Beogradu.
U spomen kući Bore Stankovića biće sniman enterijera kuće glavnih likova Zone i Maneta, a zgrada Narodnog muzeja, smeštena u bivšem Pašinom selamluku, koristiće se za snimanje eksterijera kuće. Reditelj filma Jug Radivojević rekao je danas na konferenciji za novinare u Vranju da će nastavak filma o Zoni Zamfirovoj biti sniman u osam gradova u Srbiji, i to u Beogradu, Pirotu, Novom Pazaru, Senti, Vladičinom Hanu, Nišu i Valjevu.
„Nemamo mnogo toga sačuvanog sa početka 20. veka tako da će snimanje u svim gradovima, osim Beograda, predstavljati u stvari jedan grad sa juga Srbije iz tog doba“, kazao je Radivojević.
On je kazao da će do oktobra biti završen deo filma u kojem se radnja odvija u Beogradu, gde se Mane i Zone sele posle venčanja, a da će posle toga biti održane pretpremijere u gradovima u kojima je film sniman.
Reditelj je rekao da je odlučeno da se snima u više gradova da bi se oživeo duh gradova sa juga Srbije iz tog vremena, ali i zato što se originalna priča o ljubavi Zone i Maneta nije odigrala u Nišu, kako je to naveo Stevan Sremac, već u Prištini.
„Priču o Zoni i Manetu čuo je Branislav Nušić koji je bio konzul u Prištini i on je ispričao Stevanu Sremcu, koji je od toga napisao svoj roman. To nije bilo vreme kada su takve stvari mogle da se prepričavaju, pa je on malo izmenio imena, a umesto Prištine radnju je smestio u Niš“, rekao je Radivojević.
Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je rekao da je gradsko veće u Vranju donelo odluku da učestvuje u projektu snimanja filma „Vratiće se Zone“ zbog promocije tog grada poznatog po dobro očuvanim objektima iz 18. i 19. veka.

Film „Vrati se, Zone” predstavlja nove avanture Maneta, Zone, Manulaća i ostalih junaka „Zone Zamfirove”, jednog od najgledanijih srpskih filmova svih vremena. Romantičnu melodramu sa elementima komedije o dogodovštinama kroz koje su prošli Zone i Mane da bi sačuvali svoju ljubav i brak, režira Jug Radivojević. Scenario su napisali Ivana i Miroslav Mitić. Prelepu Zonu Zamfirovu glumi Brankica Sebastijanović, dok zavodljivog kujundžiju Maneta igra Milan Vasić. Kao majka Manetova Jevda pojavljuje se Ljiljana Dragutinović, a kao tetka Doka Jelisaveta Seka Sablić. Zoninog oca Hadži Zamfira tumači Nikola Ristanovski, a majku Tašanu Anita Mančić. Manulać je Miodrag Radonjić.
Pojavljuju se i novi likovi koje tumače Milan Lane Gutović kao pop Boža i Tanja Bošković kao popadija Sida. Tu su i Milorad Mandić Manda i Vesna Trivalić.
U filmu igraju i Goran Jevtić, Milena Vasić, Igor Đorđević, Iva Stefanović, Marija Stokić, Milan Kalinić, Dušan Matejić, Aleksandar Ristoski, Nela Mihailović, Rada Đuričin, Isidora Rajković, Gordana Marić, Ivan Zablaćanski, Tamara Aleksić i mnogi drugi

 

izvor: B92