U Dolbi teatru u Los Anđelesu sinoć je održana 88. dodela jedne od najprestižnijih filmskih nagrada. Oskar za najbolji film 2016. godine dodeljen je ostvarenju „Pod lupom“ (Spotlight).
   Nakon što su kritičari u januaru “Pod lupom“ proglasili za najbolji film godine (Critics Choice Awards), ostvarenje Toma Mekartija nagrađeno je i Oskarom. Reč je o drami u čijem se fokusu nalazi skandal koji je istraživala novinarska redakcija „The Boston Globe“, vezan za zlostavljanja koja su se odvijala pod okriljem katoličke crkve.
   „Ovaj film smo namenili svim novinarima koji su postupali i nastavljaju da postupaju odgovorno, kao i žrtvama čiji su hrabrost i volja da se prevaziđu poteškoće zaista inspirativni”, izjavio je reditelj filma Tom Mekarti, “Ovaj film dao je žrtvama priliku da ispričaju svoju priču, a Oskar pojačava taj glas, za koji se nadamo da će postati hor koji će odjeknuti sve do Vatikana. Papo Franjo, vreme je da se zaštite deca i povrati vera”, rekao je producent Majkl Šugar.

Oskar za najbolju režiju sasvim očekivano je dospeo je u ruke Alehandra Gonzalesa Injaritua za film “Povratnik”. Najveći favorit ove godine bio je nominovan u čak 12 kategorija: najbolji film, režija, glavna muška uloga, sporedna muška uloga, fotografija, scenografija, montaža, zvuk, montaža zvuka, vizualni efekti, kostim i šminka. Injaritu je i prošle godine pobrao velike pohvale kritičara i publike filmom “Čovek ptica“, koji je, osim što ga je Akademija proglasila za najbolje filmsko ostvarenje, dobio nagrade i za režiju, originalni scenario i kameru.
   “Ne mogu da verujem da se ovo dešava”, rekao je Injaritu, zahvaljujući se Dikapriju i Hardiju. „Zadivljujuće je primiti ovu nagradu večeras, ali mi je mnogo draže da je podelim da svim talentovanim i ‘ludim’ članovima filmske ekipe i kolegama širom kontinenta koji su omogućili sprovođenje moje zamisli u delo. Postoji jedna rečenica u filmu koju Glas izgovara svom sinu. ‘Ne slušaju te, samo vide boju tvoje kože’. Tako da je ovo divna prilika da se naša generacija oslobodi svih predrasuda i, znate, primitivnog načina razmišljanja i jednom zauvek se potrudi da boja kože postane nebitna isto onoliko koliko je nebitna i dužina nečije kose”, zaključio je.
  
   U trci za najbolju mušku ulogu našao se Leonardo Dikaprio, koji je zahvaljujući ulozi Hjua Glasa u “Povratniku“ osvojio prvog Oskara u svojoj karijeri.
   Slobodno se može reći da su sinoć ka glumcu bili usmereni svi pogledi, s obzirom na to da ljubitelji filma već godinama negoduju što slavni glumac nije dobio priznanje koje, prema njihovom mišljenju, itekako zaslužuje.
   “Hvala, hvala svima. Hvala Akademiji, hvala svima u ovoj prostoriji, čestitke i drugim nominovanim glumcima za izvanredno izvođenje. ‘Povratnik’ je bio proizvod neumornih napora neverovatne ekipe sa kojom sam radio. Prvo, Tomu Hardiju. Tome, tvoj talenat na ekranu može da prevaziđe samo tvoje prijateljstvo van ekrana… hvala ti na stvaranju izvanrednog filmskog iskustva. Hvala svima u Foksu i kompaniji ‘New Regency’… mom celom timu. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način učestvovali u snimanju filma. Kao i mojim roditeljima, ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez vas. I mojim prijateljima, volim vas puno, znate ko ste”, rekao je Dikaprio.
   “I konačno, želim da kažem još ovo: Snimanje ‘Povratnika’ bilo je o čovekovoj vezi sa prirodom. O svetu koji je 2015. zabeležen kao najtoplija godina u istoriji. Tokom snimanja smo neprestano morali da se pomeramo ka jugu, kako bismo našli sneg. Klimatske promene su stvarne, i dešavaju se upravo sada. U pitanju je najhitnija pretnja koja lebdi nad celim čovečanstvom, i moramo početi zajedno da radimo na tome i prestati da odugovlačimo radi onih koji će biti najviše pogođeni posledicama. Za decu naše dece i sve one ljude čije će glasove ugušiti politika pohlepe. Ne shvatajmo ovu planetu olako. Ovo veče ja ne shvatam olako. Hvala mnogo svima”, dodao je.

Fantastični Dikaprio svakako je veče proveo napeto jer je titula najboljeg glumca mogla da pripadne i Ediju Redmejnu za ulogu Lili Elbo, jedne od prvih poznatih osoba u svetu koja se podvrgla promeni pola. Njen lik prikazan je u filmu “Dankinja“.
   Ipak, Redmejn, koji je prošle godine dobio Oskara za najbolju mušku ulogu tumačeći Stivena Hokinga u “Teoriji svega“, izjavio je pred dodelu da smatra da će nagrada zasluženo pripasti Dikapriju.
   Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Bri Larson za nastup u filmu „Soba“. Larson tumači majku petogodišnjeg sina koja sa svojim detetom iz zatočeništva beži u otvoreni svet.
   Osim Larsonove, koja je bila jedan od najvećih favorita u ovoj kategoriji, veliku konkurenciju nominovanim glumicama predstavljala je i oskarovka Kejt Vinslet. Njoj je ovogodišnju nominaciju donela uloga Džoane Hofman u filmu “Stiv Džobs“, za koju je u januaru dobila “Zlatni globus“.
   Borba je bila vrlo neizvesna jer je bila nominovana i dvostruka oskarovka Kejt Blanšet. Glumica u drami “Kerol“ tumači lik Kerol Erd, ženu pred razvodom koja stupa u ljubavnu aferu sa mladom prodavačicom u Njujorku.
   Alisija Vikander dobila je Oskara za izvanredno izvedenu najbolju sporednu žensku ulogu u “Dankinji”. Švedska glumica u filmu tumači suprugu slikara Ajnara Vegenera koji putem promene pola postaje žena. Vikander ima veliki razlog za slavlje – glumici je ovo prva nominacija za Oskara, koja joj je donela i prvu pobedu.
   Najvećim favoritom u ovoj kategoriji smatrana je Kejt Vinslet za ulogu u filmu “Stiv Džobs”, a bile su nominovane i Runi Mejra za ulogu mlade prodavačice u filmu “Kerol”, Rejčel Mekadams” za ulogu novinarke u filmu “Pod Lupom”, i Dženifer Džejson za ulogu u filmu „Podlih osam“ (The Hateful Eight).
   Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je Mark Rajlens za film “Most špijuna”. Rajlens je ove godine prvi put nominovan za Oskara, što znači da je ujedno prvi put dobio nagradu o kojoj mnogi glumci sanjaju godinama.
   Odluka akademije mnogima je delovala iznenađujuće, s obzirom na to da su se u konkurenciji našli Kristijan Bejl sa ulogom finansijera u filmu “Prevara veka”, Tom Hardi sa ulogom u filmu “Povratnik”, Silvester Stalone sa ulogom ostarelog borca u filmu “Creed” i Mark Rafalo, koji igra istraživačkog novinara u filmu “Pod lupom”.
   Najveće iznenađenje večeri definitivno je bio “Pobesneli maks: Autoput besa” (Mad Max: Fury Road), koji je briljirao u tehničkim kategorijama i „pokupio“ sve „male“ Oskare: nagradu za najbolji kostim, šminku, najbolju produkciju, montažu zvuka i miks zvuka.
   Nagrada za najbolje adaptirani scenario pripala Čarlsu Rendolfu i Adamu Mekeju za “Opkladu veka” (The Big Short), dok su Oskara za najbolji originalni scenario dobili Džoš Singer i Tom Mekartij za film “Pod lupom” (Spotlight).
   U kategoriji za najbolji strani film pobedio je “Šaulov sin“ (Mađarska), ostavivši iza sebe francusko-tursko ostvarenje „Mustang“, „Embrace the Serpent“ (Kolumbija), „Theeb“ (Jordan) i danski film „The War“.
   Nagradu za fotografiju s pravom je osvojio „Povratnik“ (The Revenant), a Oskar za najbolje filmske efekte dodeljen je „Eks mahini“.
   Nagrada za najbolje adaptirani scenario pripala je Čarlsu Rendolfu i Adamu Mekeju za “Opkladu veka” (The Big Short), dok su Oskara za najbolji originalni scenario dobili Džoš Singer i Tom Mekartij za film “Pod lupom” (Spotlight).
   Oskara za najbolju originalnu pesmu Akademija je dodelila kompoziciji “Writings On The Wall” iz filma „Spektra“ o Džejmsu Bondu. Nagrada za najbolju pesmu i najbolju muziku pripala je kompozitoru Eniu Morikoneu za “Podlih osam” (The Hateful Eight).
   Oskara za najbolji kratki animirani film osvojila je “Priča o medvedu”, dok je nagrada za najbolji dugometražni animirani film dodeljen ostvarenju „U mojoj glavi“.
   Najbolji kratki dokumentarni film ove godine je „Devojka na reci“ režiserke Šarmin Obed-Šinoj, dok je nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni filmpripala naslovu “Ejmi“.
   U kategoriji za najbolji kratkometražni film nagradu je osvojio „Mucavac“.

 

 

preuzeto sa sajta B92.rs