Popularna serija „Okružen mrtvima“ (Walking Dead) na male ekrane se vraća u oktobru, a kako bi čekanje od devet nedelja učinili manje teškim, sajt Digital Spy „otkrio“ je pet momenata koji se mogu očekivati u novoj, petoj sezoni.Za razliku od prethodnih, nova sezona počinje odmah gde se završila četvrta – glavni junaci zatvoreni su u vagonu na Terminalu, a stanovnici Terminala upravo će otkriti koliko su pogrešili što su se „zakačili“ sa njima.
   „Čuli smo Rika kako to kaže“, rekla je izvršni producent Gejl En Hurd. „Sada ćemo saznato koliko će stanovnici Terminala platiti…i mislim da će to biti veoma zabavno“.
   Prva epizoda nove serije sva je od akcije. „Imamo više zombija, više borbe i sve je mnogo brže“, kaže Emili Kini koja igra Bet u seriji. „Prošle sezone epizode su bile podeljene po likovima. Ove godine počinjemo sa akcijom“. A celu priču predvodi Rik, „čovek koji više nije u konfliktu“, kaže Endru Linkoln koji ga igra.
„Ovo će biti sjajna sezona. Ne mogu mnogo da otkrijem, ali očekujte mnogo akcije u prvim epizodama“. Serija se sada grana ka novim i uzbudljivim pravcima, najavljuju producenti.
   „Imate grupu ubica koji su preživeli godinu i po dana i sada ste ih stavili u situaciju za koju nisu spremni“, rekao je izvršni producent i glavni šminker Greg Nikotero. „Pisci su uradili sjajan posao ove sezone smestivši likove u situacije sa hodačima u kojim se još nisu našli. U nekoliko epizoda sezone videćete stvari kakve do sada niste. Sve je izuzetno uzbudljivo“, dodao je on.
   Gledaoci koji se nadaju romansi između Mišon i Rika ostaće „kratkih rukava“. Glumica Danai Gurira koja igra Mišon, kaže da nema ništa od romanse između ova dva lika.
   „Mislim da definitivno postoji poverenje i postovanje i prijateljstvo između njih. Razumeju se, razumeju kako funkcionišu, šta ih motiviše. Ona je želela porodicu i sada je ima. Ali ideja romantične veze – nisam sigurna koliko je to njoj bitno. Ono što je njoj važno je što opet ima ljude o kojima brine“.
   Ali, nije sve izgubljeno za svima omiljenog Derila Diksona i nežnu Bet. Deril, koga igra Norman Ridus, surovo je ostao bez Bet prošle sezone ali je ponovni susret, a možda i romansa moguća, kaže Kini koja igra Bet.
   „Nešto posebno se dešava i oni još uvek ne znaju šta je to. Sigurna sam da su mnogi od nas imali takve veze – da li je ovo nešto ili je on voli kao brat. To je ono što celu stvar čini sjajnom – ne možete da odlučite šta je“, rekla je ona. „Okružen mrtvima“ na TV ekrane stiže posredstvom Fox kanala 13. oktobra.