Srpski kandidat za nagradu Oskar u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku biće „Krugovi“ Srdana Golubovića, odlučio je Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN) iz Beograda.
U glasanju, održanom nakon gledanja filmova u bioskopu „Fontana“, učestvovalo je 14 članova komisije. „Krugovi“ su dobili devet, a film „Smrt čoveka na Balkanu“ Miroslava Momčilovića pet glasova.
Uslove za nacionalnog kandidata za 86. nagradu Američke filmske akademije Oskar ispunjavalo je ukupno šest srpskih filmova.
Uz dva koja su se izdvojila, to su bili „Led“ Jelene Bajić-Jočić, „Mamaroš“ Momčila Mrdakovića, „Odumiranje“ Miloša Pušića i „Falsifikator“ Gorana Markovića.
Film je zasnovan na priči o Srđanu Aleksiću, srpskom vojniku koji je tokom ratnih devedesetih spasao život muslimanu, da bi na kraju izgubio svoj život od strane „svojih“.
Prema rečima reditelja, film se bavi posledicama jednog herojskog čina i prati sudbine ljudi koji su bili svedoci ili učesnici tog događaja.
„Krugovi“ su savremena priča koja prati paralelne događaje u Beogradu, Nemačkoj i Trebinju.

Scenario su napisali Srđan Koljević i Melina Pota Koljević.
Uloge igraju Aleksandar Berček, Leon Lučev, Nebojša Glogovac, Hristina Popović, Nikola Rakočević, Boris Isaković, Vuk Kostić.