Kingov roman Under the Dome (Pod kupolom) zaživeće u televizijskom formatu i to vrlo uskoro. Šta više, već 25. juna. Ova mini serija imaće 13 epizoda, a iza nj stoji prodicentski tim Stephena Spielberga. Kao showrunner potpisan je Brian K. Vaughan, poznat po radu na seriji Lost, a pilot je režirao Niels Arden Ople reditelj originalnog švedskog filma The Girl With the Dragon Tattoo. Dakle, očekivanja su poprilično visoka…
Da stvari budu zabavnije, neke od vodećih uloga tumače Dean Norris (zet Frank iz serije Breaking Bad) i Mike Vogel (voljeni pilot iz Lost-a), a sudeći po trejleru, čini nam se da jedino njihovi likovi znaju šta se to dešava sa njihovim gradom.
A to što se dešava prilično je… pa, konfuzno. Neprobojna prozirna kupola stvara se nad jedim maleckim američkim gradom i tako ga izdvoji od ostatka sveta. Naravno, baš kao i u mnogim drugim Kingovim romanima ovo izolovano parče sveta iznutra postaje vruće kao lonac za kuvanje pošto se strasti i strah naroda razbuktaju. Kupola u jednom momentu prestaje da bude samo fizička barijera, već postaje prava psihološki teret svakog pojedinačnog stanovnika ovog malog mesta.
U njemu upoznajemo nekoliko zanimljivih likova. Barbie (glumi ga pomenuti Mike Vogel) je čovek koji breme svoje prošlosti i dalje vuče za sobom, ali koji dobr poznaje granicu između dobra i zla; Julia je spretna i tvrdoglava lokalna novinarka; Junior je mladi student sa nimalo naivnim psihološkim problemima, a njegov otac Big Jim (Dean Norris) je tip koji oseća neskrivenu žeđ za moći.
Under the Dome nije tipičan hororac, ali ni porodična drama sa elementima fantastike. To je priča o dobru i zlu, o nadi i strahu. Toplo vam preporučujemo da je ispratite.